De ultieme gids voor een stressvrije verhuis: vermijd deze 10 fouten!
Een verhuizing kan een spannende stap zijn of een chaotische nachtmerrie. Door goed te plannen en veelgemaakte fouten te vermijden, zorg je voor een soepel verloop en bespaar je jezelf (en je rug) heel wat ellende. Of je nu verhuist naar een nieuwe woning, een appartement op de 17de verdieping, of gewoon binnen dezelfde straat een nieuw stekje betrekt: deze uitgebreide gids helpt je om alle valkuilen te omzeilen.
1. Te zware verhuisdozen: denk aan je rug!
Het lijkt misschien handig om alles in zo weinig mogelijk dozen te proppen, maar dat kan een grote vergissing zijn. Zeker als je boeken en je persoonlijke boekhouding inpakt, is het slim om speciale boekendozen te gebruiken in plaats van standaard verhuisdozen. Zo blijft alles hanteerbaar en vermijd je pijnlijke rugklachten. Vergeet ook niet om de onderkant van de doos goed af te tapen—dat voorkomt dat je spullen onbedoeld op de stoep belanden.
2. Geen duidelijke afspraken met de verhuisfirma
Elke verhuizing is anders, en niet elke verhuisfirma biedt dezelfde diensten aan. Wil je dat zij ook helpen met inpakken, (de)montage, liftservice of parkeerborden regelen? Vraag hier expliciet naar voordat je hen boekt. Als je op de verhuisdag nog zelf allerlei zaken moet regelen, kom je al snel tijd en energie tekort.
3. Geen parkeerplek vrijhouden: dure fout!
Een verhuiswagen heeft ruimte nodig. Als verhuizers ver moeten lopen om je spullen in te laden, loopt de werktijd op en dus ook de kosten. Voor een vlotte verhuisdag zorg je ervoor dat er een gereserveerde parkeerplaats voor de deur is. In Gent kun je bijvoorbeeld tijdig een vergunning aanvragen waarna je parkeerplek kan vrijhouden type E1 parkeerborden.
4. Te laat beginnen met inpakken: haast en stress
Een verhuisdag moet zo efficiënt mogelijk verlopen en dat lukt niet wanneer er op de dag zelf nog kasten moeten worden leeggemaakt. Dit kost niet alleen kostbare tijd, maar verhoogt ook het risico dat spullen vergeten worden. Plan een dag (of meerdere) om alles vooraf in te pakken, of vraag je verhuisfirma om inpak- en demontageservice. Zo kunnen zij op de dag zelf meteen starten met het verhuizen.
5. De koffiemachine te vroeg inpakken: foute start!
Iedereen weet dat een verhuisdag het best begint met een flinke kop koffie. Wil je meteen de toon zetten voor een fijne samenwerking met extra gemotiveerd verhuizers? Een kopje koffie of iets fris aanbieden helpt daar altijd goed bij!
6. Slecht inpakmateriaal gebruiken: onnodige schade
Het lijkt misschien economisch om goedkopere verhuisdozen te gebruiken, maar dat kan je duur komen te staan. Goedkope dozen scheuren sneller, en als je glaswerk inpakt zonder bubbelplastic of krantenpapier, is de kans groot dat het niet heelhuids aankomt. Wil je écht veilig verhuizen? Investeer in kwalitatief inpakmateriaal en stevige dozen.
7. Te veel helpers regelen: chaos gegarandeerd
Veel handen maken licht werk, maar bij een verhuizing kan een overdaad aan helpers juist voor chaos zorgen. Als iedereen in de weg loopt, wordt het moeilijk om efficiënt te werken. Het is beter om het zware werk over te laten aan een ervaren verhuisteam, en vrienden en familie pas te laten helpen bij het uitpakken en ordenen van de spullen. Zo voorkom je ongeorganiseerde hectiek.
8. Telecom op de verhuisdag installeren: niet handig
Het lijkt misschien logisch om op de dag zelf je internet en tv over te zetten, maar dat brengt vaak problemen met zich mee. Terwijl de verhuizers bezig zijn, moet jij installateurs begeleiden, wat afleidend en tijdrovend is. Regel je telecomcontracten vooraf zodat alles op de verhuisdag zelf soepel verloopt.
9. Verhuizen vlak voor de uitgaande plaatsbeschrijving
Op regenachtige of sneeuwachtige dagen brengen verhuizers onvermijdelijk vocht en vuil mee naar binnen. Moet je je oude woning direct na de verhuisdag opleveren? Dan kan het nodig zijn om alles nog snel opnieuw schoon te maken vooraleer je de sleutels moet afgeven. Voorkom dit probleem door een dag extra in te plannen en eventueel een schoonmaakteam (via Schollaert) te laten komen.
10. Geen erkende verhuisfirma inschakelen: risico nemen
Wil je zekerheid tijdens je verhuis? Dan kies je best voor een erkende verhuisfirma. Zij hanteren kwaliteitsnormen, verzekeren je spullen tot een minimum van €125/m³ en bieden zelfs omniumverzekeringen aan via www.verzekerjeverhuis.be. Daarnaast ben je verzekerd van een professioneel verhuisteam dat volgens de regels werkt, zonder zorgen over zwartwerk of verborgen kosten.
Goed voorbereid verhuizen is de sleutel tot een stressvrije verhuisdag!
Een verhuizing hoeft niet hectisch te zijn als je de juiste stappen neemt. Door vooraf goed te plannen, heldere afspraken te maken en betrouwbare professionals in te schakelen, wordt jouw verhuis een stuk aangenamer.
Ben je van plan om binnenkort te verhuizen? Zorg dan dat je deze tips in gedachten houdt en vermijd onnodige obstakels. En als je zelf nog een slimme verhuistruc kent, deel die dan gerust!
Wil je graag stress vermijden? Wij helpen je graag!